Jeg tilbyr følgende veiledningstjenester:
Gruppeveiledning (ABV). Tverrfaglig eller monofaglig.
Stabsveiledning/lokal veiledning.
Individuell veiledning.
Lederveiledning. Ledergruppe eller individuell.
Veiledning på veiledning. (Gruppe eller individuell)
Veiledning knyttet til særlige hendelser. (Konflikt, debrifing el.)
Undervisning og organisasjonsutvikling
Jeg kan tilby foredrag/undervisning på fagdager og seminarer om ulike emner knyttet til veiledning, arbeidsveiledning, stabsveiledning og ledelse. Jeg underviser også i emner knyttet til menighetsutvikling og visjons-strategiarbeid og kan være en samtalepartner/veileder når det gjelder videre utvikling av menigheter/organisasjoner. Jeg har også erfaring fra å lede samtaledialoger med grupper omkring ulike tema.
hva er veiledning
Med veiledning mener jeg en veiledning over tid, hvor enkeltmennesker eller grupper kan komme for å reflektere over sin egen yrkespraksis med en kvalifisert veileder. Gjennom veiledningen søker en fagperson faglig utvikling og vekst i sin profesjonelle rolle, og en oppsøker veiledning for å kvalitetssikre egen yrkespraksis. Arbeidsveiledningen er med å klargjøre hva som er ens ansvar og er en oppøving i å sette grenser for hva en selv må, kan og vil påta seg ansvar for. I arbeidsveiledningen inngår også debrifing etter traumatiske opplevelser.
Jeg selv utdannet i og står i en dialogisk- språksystemisk veiledningstradisjon. Her vektlegges at det er den enkelte som veiledes som er ekspert på eget liv og eget yrke. Min rolle som veileder er å lede gruppene/veiledningen- samt stille spørsmål som kan gi rom for ny refleksjon og hjelpe den enkelte til å oppdage nye handlingsrom. I gruppeveiledningen brukes gruppene som reflekterende team, og sentralt i veiledningen står den enkeltes språk og fortelling.
Ved oppstart av en veiledningsgruppe eller ved starten av en individuell veiledning inngår jeg alltid en «kontrakt» hvor følgende elementer alltid er med:
Taushetsplikt: Det som sies i veiledningsrommet blir i rommet.
Vi vil hverandre vel: Vi ønsker å være ressurser for hverandre og styrke hverandre i vår profesjonelle rolle.
I veiledning er vi ikke opptatt av å forandre andre, bare oss selv: ”Jeg har ansvaret for det jeg har ansvar for. Den andre har ansvar for det den andre har ansvar for.”
hvorfor arbeidsveiledning
Enhver profesjonsutøver som i sitt arbeid forholder seg til andre mennesker har nytte av arbeidsveiledning. Å kontinuerlig få mulighet til å reflektere over sin egen arbeidssituasjon er viktig og nødvendig, er med å utvikle oss selv, og det kvalitetsikrer vår yrkespraksis. Arbeidsveiledning gir mulighet til personlig bearbeiding av situasjoner og hendelser, den kan forebygge helseproblemer og virke rekrutterende og motiverende for videre arbeid og tjeneste. Veiledningen er med å ivareta den enkelte ansatte i behovet for kontinuerlig utvikling og læring og bidrar til å styrke den enkeltes faglige identitet. ABV i kirken er med å styrke den kirkelige identitet og bidrar til å styrke samarbeidet mellom de ulike profesjonsgrupper.
Ønsker dere å engasjere meg som veileder – eller ønsker dere å vite mer om hva jeg kan tilby: Ta kontakt med oyvind.helliesen@medvandrer.org